Gillastugan Blekingehytten Patruljehytten GillastuganGillastugan
Vild natur - Tæt på
Hvad er det?
Hvor meget?
Hvornår ledigt?
Hvor er det?
Aktiviteter
Omkring Gillastugan
Information
Praktiske Oplysninger
Virtuelt Besøg
Billeder
Links
Kontakt


Bogen om Gillastugan

Bogen om Gillastugan

Den tidligere lejrinspektør på Gillastugan, Ole Berner, har skrevet en bog om Gillastugan. Det er historie fra da grunden oprindelig blev købt af Per Rasmusson i 1902 og frem til 1999.

Små anekdoter om de forskellige bygninger og om seværdighederne på Söderåsen.

Bogen, der er et must for alle der har været på Gillastugan og Söderåsen, kan købes hos udlejeren for kr. 50,-.

Gillastugans historie fra 1962 og frem til i dag:

1962: Første besøg i Gillastig af Thorkild Glad, Johan Kromann og Henning Mysager, hvorefter det besluttes at købe.

1963: Ejendommen købes 20. juni for 25.000 svenske kroner. Henry Rasmussen bliver lejrinspektør. Roverstue indrettes i den inderste del af laden. Første primitive roverkursus afholdes i Påsken.

1964: Pejsestuen, pejsen, lederrummet og trappe op til sovesal over pejsestuen bygges af svenske håndværkere efter tegninger af arkitekt Eivind Draiby.

1965: Nordisk Rover Gilwell afholdes. Der bygges halvtag ved det gamle svinehus for udendørs vaskepladser. Roverne begynder på at sænke gulvet i hallen for at få et opholdsrum mere. Lederværelse indrettes af roverne fra Frie Fugle.

1968: Der startes ved primi rover i påsken på bygning af rafteladen. Hans Sattrup Christensen afløser Henry Rasmussen som lejrinspektør.

1969: Indgangsportalen bygges på primi roverkursus.

1970: Primi rover kursus afløses af patruljelederkursus.

1971: Hans Sattrup stopper.

1972: Husets østfløj rives ned og nyt bygges op efter tegninger af arkitekt Leif Hernø. Vilhelm Andersen bliver lejrinspektør og udlejer. Laden og det lille hus til skraldeposer og brænde bygges samtidigt.

1973: Spejderfonden etableres. Den første Gillastugan brochure ligger klar med navne på lejrpladserne.

1974: Birte Skou-Olsen bliver formand for Gillastugans kontaktudvalg, Karen Sandberg bliver kasserer.

1975: Byggeriet på toiletbygningen startes.

1976: Vilhelm Andersen dør, Ole Berner bliver lejrinspektør, Birte og Ove Skou-Olsen overtager udlejningen, toiletbygningen bliver færdig.

1977

1978: Laden indrettes som hyttevagtsrum, der indrettes lederrum på l. sal. Gildernes bålplads etableres.

1979: Pejsestuelængen isoleres med 100 mm glasuld, der isættes vinduer foræret af DSB.

1980: Patruljehytten bygges, korpsmaterialet flyttes til nyt rum i den ene ende af patruljehytten. Vores gamle nabo Otto Hansson brænder sig selv inde.

1981: Nyt Junchers parketgulv i pejsestuen. Laden udvides med køkken. Den lille lejrbålsplads renoveres med nysået græs på skrænterne og forsynes med lejrbålsbænke.

1982: Der bygges ny indgangsportal til afløsning af den gamle, den væltes og rejses igen.

1983: Brøndkælder-forrådskælder etableres og vedbode bygges. Georg Jansen overtager kasserer jobbet.

1984: Der plantes 1.000 blågraner på sydspidsen af grunden. Bjælkerne i pejsestuen udsmykkes af Georg Jansen, og der lægges gulv i værkstedet.

1985: Teamet nedbryder et træskur hos FLS-M. Materialet køres til Gillastugan og bruges til bygning af shelteren.

1986: Køkkenet fra 1972 rives ned på en arbejdsweekend, nyt opsættes. Shelteren tages i brug. Birte Skou-Olsen afgår og Jørgen Brøsen bliver formand.

1987: Vi fejrer 25-årsdag med etablering af tingsted, lindetræet plantes. Der sættes 2 kviste på huset.

1988: To cykelskure nedrives på FLS-M, materialet køre til Gillastugan og bliver til loen og veranda foran materialerummet.

1989: Lejrpladsen Konga etableres og boldbanen dræne

1990: Ole Rasmussen afløser Georg Jansen som kasserer. Gårdspladsen renoveres med småsten. Det gamle egetræ fældes og pladsen lukkes for biler.

1991: Boldbanen drænes, harves, renses for sten og tilsås. De udendørs brusebadskabiner tages i brug med koldt og varmt vand. Den lille skovsø udgraves. Vi planter 30 års egen ved laden, og tørrestuen får ny brændeovn.

1993: Jørgen Brøsen afgår som formand for kontaktudvalget og Morten Løber tiltræder.

1994: Naturværkstedet og naturstien tages i brug. På taget monteres solfanger, der kobles på ny 300 l varmtvandsbeholder. I toiletbygningen monteres lyse laminatplader på væggene.

1995: Ole Berner afgår og Jesper Johansen tiltræder som lejrinspektør. Ove Skou-Olsen afgår som udlejer og Jeppe Axelsen og Anne Toft tiltræder som udlejere. Der plantes birk, gran og elletræer på den lille skovparcel ved vejen. Oles bænk sættes op ved søen.

1996: Nyt køkken installeres i huset og der bygges en gammeldags bageovn ved patruljehytten. Lejrpladsen Ertholmene etableres syd for lejrpladsen Bornholm. Der købes nye madrasser til sovesalene.

1998: Taget udskiftes. Det gamle spåntag kommer til syne.

1999: Vi bliver færdige med at udskifte alle madrasser. Bænkene i pejsestuen er udskiftet med stole.

2002: Nye toiletter og baderum i Huset.

2003: Ny raftelade

2005: Nyt tag på Patruljehytten. Der måles ud til en ny patruljehytte på lejrpladsen Blekinge. Vores ene skovparcel fældes og lægges på lager. Den nye hytte bliver navngivet Blekingehytten.

2006: Kasserer Ole S. Rasmussen trækker sig tilbage og ny kasserer bliver Ole Steen Lintrup.

2007: Blekingehytten indvies i maj.

2008: Jesper Johansen trækker sig som lejrinspektør og Flemming Krog og Cay Reeh tager over. Der prøvebores efter vand ved Skåne. Der bliver fundet vand i første boring.

2009: Patruljehytten renoveres indvendigt.

2010: Hyttevagternes hytte "Laden" bliver renoveret. Ansøgning om bygning af ny toiletbygning mellem Skåne og Halland. Naturen er kommet tæt på. Næsten alle lejrpladser og boldbanen er pløjet op af vildsvin.

2011: Opsætning af el-hegn omkring Bornholm og boldbanen som forsøg. Morten Løber trækker sig som formand og Anne Toft træder til.

2012: Ny bageovn mellem Patruljehytten og Skåne.

2016: Ny udlejer. Stine Enevoldsen overtager efter Jeppe Axelsen. Ny kloak i Huset forud for bygning af en ny toiletbygning ved Skåne.

  Udlejning:
Stine Enevoldsen - (+45) 3168 8818